Erasmus Day

Projekt Erasmus Days vymyslela před třemi lety francouzská Národní agentura. Jeho smyslem je oslava projektů Erasmus a evropské spolupráce jako takové. Česká republika se loni zapojila poprvé a letos byla druhou nejaktivnější zemí v Evropě.
Naše škola si samozřejmě nemohla nechat ujít příležitost zúčastnit se, a tak jsme na začátku června odeslali přihlášku, abychom si Erasmus Days 2019 mohli užít naplno.
Účastníci projektu hEre We aRe si pro své spolužáky připravili vystoupení, v rámci nichž prezentovali naše partnerské země,  tedy Německo,  Španělsko,  Portugalsko a Itálii. A podívaná to byla vskutku nevšední, obohacující a vzrušující.
V Portugalsku nás přivítala pláž.  Písek,  lehátko,  velké polštáře. Otevřena byla restaurace, kde se podávaly portugalské speciality a také bar,  ve kterém jsme dostali nápoj ozdobený deštníčkem.
V Německu byla zima,  a tak se ke grilovaným klobáskám podával horký nealkoholický punč. V Itálii se v troubě pekly pizzy a ve Španělsku? Tam jsme se zapotili, když jsme napjatě sledovali býčí zápasy a dojali,když nám děvčata zatančila. Nicméně ani zde jsme nepohrdli vynikajícím občerstvením - churros a další pokrmy domácí (!) výroby.
Všude na nás čekaly perfektně připravené prezentace a zábavné hry. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o fauně,  flóře a historii daných států.  Nechyběly jazykové lekce. V Itálii se mluvilo i o tom,  jak samotný výjezd probíhal. V některých státech se tančilo, jinde zpívalo.  Velmi efektně působily všudypřítomné vlajky a kostýmy účinkujících.
V závěru dne nás navštívil Martin Fišer, regionální konzultant programu Erasmus a úžasnou přednáškou, která navíc byla velmi vtipná, nás obohatil o další informace, které se vztahovaly zejména k etice v jednotlivých státech.
Účinkující byli všichni skvělí a patří jim za to pochvala a veliký dík. Poděkování posíláme i rodičům,  kteří akci podporovali a s její přípravou pomáhali. Erasmus Days jsme si vychutnali od začátku do poslední minuty.Odkaz na video: https://www.youtube.com/watch?v=GGdBJoWhbz8&feature=youtu.be